Rozsos bucik




A legkedveltebb kenyerünk.... 

Ízében, állagában és nem utolsósorban kinézetében. A recept a legegyszerűbb kenyér receptem. Csak élesztővel. Nincs mindig kovászom, nincs mindig öreg tésztám. Tegnap sem volt. Pedig azt hittem van...De sebaj, ilyenkor egyszerűen összekutyulom az élesztőt némi vízzel, liszttel és egy csipet cukorral. Megvárom még felfut és visszaesik. Ez kb .egy óra hossza, majd bedagasztom a szokásos módon.


 De ide is beírom:


 Recept:


60 dkg BL 80-as liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav

fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.

A mostani kenyérkék rozsliszttel készültek. Az eredeti receptben szereplő lisztből 10 dkg-ot kicserélünk tk. rozslisztre. 

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.
  Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem a tésztát. A tésztákból kis gömböcöket formázok. majd egy erre alkalmas kis kelesztő edénykébe teszem a varratokkal felfelé. Bármilyen kis kenyeres kosárka jó erre a célra, de én egyszerűen két műanyag gulyásos tálat bélelek ki tiszta csak erre a célra használt kendővel. A megformázott kis bucikat beleteszem, letakarom a kendővel és a duplájára kelesztem. Lehet csak egyszerűen kelesztő kosár nélkül is készíteni, ilyenkor a kis bucikat egyszerűen a formázás után az előkészített sütőpapírra ültetjük, a varrattal lefelé.

Amikor megkelek ez újabb egy óra, akkor óvatosan kiborítjuk a sütőpapírra a tésztákat, éles pengével bevágjuk, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Én mindig nagy jénaiban sütöm, mert az én sütőm nem szépen süt. Vagy sütőzacskóban. Mindkét esetben vizet permetezek a jénai, vagy a sütőzacskó tetejébe. Szép pirosra , ropogósra sütjük.
Megszórhatjuk magokkal vagy  bele is dagaszthatjuk.






Megjegyzések

  1. Ezek a bucik gyönyörüek! Hát még a fotók!!!!

    VálaszTörlés
  2. Azta, ez nem semmi! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusak lettek a kenyereid:) Mi is a rozsosat szeretjük legjobban, meg a sokmagvasokat. Ez szitált rozsliszttel készült? Mindensetre gyönyörű, ki fogom próbálni a receptetedet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! nem tudom mit értesz szitált rozsliszten? Nálunk 3 ismert rozsliszt van a teljes kiörlésű, a világos és a fehér rozsliszt. Ezt használjuk a leggyakrabban.

      Törlés
  4. Gyönyörű kenyérkéket sütöttél!Elviszem a receptedet ha nem baj.:)

    VálaszTörlés
  5. Jól néznek ki, épp készülök valami rozsosat sütni, ilyen jó lesz, viszem én is:-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések