2012. május 3., csütörtök

Rózsakenyér







Recept:

70 dkg liszt ( ebből 60 dkg bl80-as, 10 dkg tk. tönkölyliszt
 2 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 dkg olvasztott vaj a tésztába
5 dkg lágy vaj a tészta kenéséhez
1 tojás sárgája a tészta tetejére
kb. 3,7 dl tej (ha ropogósabbra szeretnénk, akkor fele-fele arányban víz és tej, vagy csak vízzel dagasztani)

a folyadék  mennyisége lisztfüggő!!!! Óvatosan adagolni, mert lehet, hogy nem kell ennyi!!!

-egy kb.26-28 cm átmérőjű kerek forma , sütőpapír



Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk. 1, 5 dl langyos folyadékot beleöntünk ,elkeverjük az élesztővel,a cukorral.A szélekről ráhúzgálunk egy vékony réteg lisztet, letakarva 15 percig pihentetjük. Ha a liszt alaltt szépen felemelkedett az élesztő, és a liszt is cserepes rajta, akkor elkezdhetjük a dagasztást. A maradék langyos folyadékot, a többi hozzávalóval együtt a liszthez öntjük és rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarva 30 percet pihentetjük. nem jó túlságosan elkeleszteni, mert akkor a tészta kezelhetetlen lesz, nem lesz szép soros a tekerés.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a vajjal.Szorosan felcsavarjuk  és kb. 12-15 egyforma darabba vágjuk. A vágási felületükkel felfelé a sütőpapírral bélelt formába tesszük.
Letakarva ismét 30 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját elkeverjük egy kevés vízzel.Ezzel kenjük meg a tekercsek tetejét. 35-40 percig sütjük. 








Ha tejjel készítjük, akkor kalácsosabb jellege lesz, ha vízzel és tejjel vegyesen, akkor ropogósabb , "kenyeresebb" lesz. Ha csak vízzel dagasztjuk mindenképpen gőzösítsük a sütőt, mert könnyen 
 kiszáradhat a tészta sülés közben.Ezt a sütő aljában elhelyezett kis lábaska vízzel megoldhatjuk.


Ez egy kellemes , foszlós kenyérke. Alkalmas kerti partikon húsok, saláták kísérőjeként, de egy szépen megterített asztal mellett is elkölthetjük, mondjuk anyák napján. Vagy egy vasárnap reggel a családdal. Igazán könnyen elkészíthető és nem igényel különösebb kenyérsütősdis tudományt.


Ez egy alaprecept. Igen könnyen kezelhető és formájánál fogva számos ötletes dologgal tölthető, így akár önálló fogásként is remek. A vajba, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát, tehetünk friss zöld fűszereket, de megszórhatjuk egyszerűen reszelt sajttal, darabolt sonkával, zöld hagymával, dióval, mákkal ,szezámmaggal.






Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek szeretetteljes, meghitt vasárnapi anyák napját.........


18 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, mint egy műalkotás:) Nagyon jó ötlet ez a formázás kenyérhez is:)

    VálaszTörlés
  2. Na, ezt ma kipróbálom teljes őrlésű lisztből. Majd meglátjuk mi lesz belőle:)

    VálaszTörlés
  3. aha. szóval akkor mégsem teljesen síma mezei kenyér. a vaj, a tej, a tojássárga ezért eltolja a kalács kategóriába.
    de ismétlem amit már mondtam: csodálatos. a fotókkal egyetemben.

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép! Megint mit alkottál...

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon-nagyon jól néz ki, igazán ötletes ez a fajta formázása a kenyérnek! Egész biztosan ki fogom próbálni, köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés
  6. Bár mindenki ezt írja, én sem tudok elmenni szó nélkül: csodálatosak! A képek is, a kenyérről meg nem is szólva! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű!!! Már csinálom is!! ;) Vihetem? GBP

    VálaszTörlés
  8. Ez gyonyoru! Es biztosan finom is :)

    VálaszTörlés
  9. Ha itt is lehetne lájkolni.....

    Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Igen nagyon finom volt.

    és 4gyereknek igaza van, ha tejjel készül, akkor olyan kalácsos, de inkább zsúrkenyeres jellege lesz:)

    VálaszTörlés
  10. De gyönyörűséges........elmentendő....na és persze elkészítendő!!!!...kiagyalom mivel is töltsem meg!! Dióval is jó lenne, nem?? Jajj ez annyira szépségeeeees!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy sós tészta, ha dióval töltöd, akkor valamilyen sajt dukál hozzá. Szerintem:)))

      Törlés
  11. Gyönyörűséges!
    Tetszik a bemutatkozásod is, no meg az egész blog. Jövök még:-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól néz ki. Én pizzát készítettem ezzel az eljárással. Ide linkelem, ha nem bánod. http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2012/05/rusztikus-pizza-kicsit-maskepp.html

    VálaszTörlés