Diós, sült hagymás ,szőlős kenyér


Sokszor elég csak beszélgetni valamiről , máris jön az ihlet. A kenyeres csoportban finom hagymás , vörösboros kenyérről beszélgettünk, amit egy helyi üzletlánc kínál. 
Gabi barátnőmtől meg amúgy is kaptam egy helyes kis sütőformát....a kertben a szőlőtőkén utolsó árva kék szőlő fürtök várták sorsukat. Minden együtt volt ötlet, anyag, sütő forma. 


Hozzávalók 1 nagyobb vagy 2 kisebb formához:
25 dkg öreg tészta
1,2 dkg élesztő
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg világos rozsliszt
25 dkg kenyérliszt
fél pohár joghurt
kb. 2 dl víz
3 mokkáskanál só

Továbbá:
1 fej lila hagyma
1 teáskanál méz
1 evőkanál kacsa zsír
1 teáskanál vaj
1 fürt szőlő
2 marék dió, mogyoró apróra vágva , megpirítva





 Elkészítés:
A lila hagymát apróra vágjuk, a vaj, zsír keverékén lassú tűzön megsütjük, közben a mézzel ízesítjük. Kihűtjük. A Diót, mogyorót apróra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. 
A kenyér tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. Én a dagasztás közben beletettem 8-10 szem kék szőlőt, ami csodásan megfestette az egyébként is barnás tésztát. A végén  belegyúrjuk a magokat, a kihűlt sült hagymát. 
A tésztát langyos helyen duplájára  kelesztjük. A megkelt tésztát kezünkkel ellapogatjuk. Megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, hogy a szemek ne törjenek felcsavarjuk a tésztát. Formába tesszük, majd újra kelesztjük. Forró, gőzös sütőben ropogós , barnára sütjük. 
Önmagában is nagyon finom, de egy sósabb kecskesajt csodákat művel ezzel a kenyérkével.






Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések