Sült hagymás vágott cipó




Vajon sült hagymával készült ez a rusztikus kis vágott cipó. A napokban házi túrót készítettem, amiből sok savó maradt vissza. Szeretem a kenyérbe és a péksüteményekbe is használni. Igaz ritkán kerül rá sor, mert a tejet általában elfogyasztjuk.




Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl savó , ha nincs akkor helyettesíthető joghurt és víz keverékével
1 csapott evőkanál só
2 dkg olvasztott vaj a dagasztáshoz,
továbbá 5 dkg vaj a hagymához
2 fej vöröshagyma




Elkészítés:

A savóból 2 dl -t, a lisztből 20 dkg -ot kimérünk. Alaposan összekeverjük az élesztővel, és egy csipet cukorral. Lefedve hagyjuk, amíg meg nem kel, és a tészta vissza nem esik. Ez fontos művelet. Én szinte minden péksüteményt így készítek, sokkal foszlósabb, lágyabb lesz a tészta. Amíg az elő tésztánk dolgozik, a nagyon apróra vágott hagymát 5 dkg vajon , lassú tűzön megsütjük. Kihűtjük. Amikor az elő tésztánk jó, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. A dagasztás befejezte előtt a kihűlt  sült hagymát is jó alaposan beledagasztjuk a tésztába. Lefedve legalább egy órát kelesztjük. 20 percenként átgyúrjuk. Összesen 2x. A harmadik átgyúrás után már elfelezzük a tésztát, és csak egy adaggal dolgozunk tovább. Így megakadályozhatjuk, hogy a nagy melegben túlkeljen a tészta a várakozó tepsin. Amíg az egyik adaggal dolgozunk, addig a maradék tésztát lefedve hűvös helyre tesszük. A sütőt előmelegítjük.
A fél adag tésztát 6 egyforma , kb. 10 dkg-os darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd kezünkkel óvatosan hosszúkásra formázzuk úgy, hogy a két végét kissé hegyesre nyújtjuk. tepsire rakjuk, és 30 percig pihentetjük. Sütés előtt egy éles késsel hosszanti irányban mély bevágást ejtünk a cipókon.Legalább 200 fokos sütőbe tesszük.Sütés előtt bőven lepermetezzük vízzel, és a sütő aljába is teszünk egy kisebb tálba vizet. Félidőben a hőt mérsékeljük 180 fokra, és szép barnára sütjük.
Amikor az első tepsit betettük sülni, akkor elővesszük a tészta másik felét, és ugyanúgy járunk el vele, mint az első adagnál. Mire az első adag kisül, addig a második tepsi is szépen megkel, nem fog túlkelni.



Hagymás péksütemény változatokat találtok a blogon még:
Hagymás sajtos kifli

Hagymás burgonyás kifli

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések