Töltött káposzta kemencében sütve

A recept megjelent a Kifőztükben

Töltött káposzta kemencében sütve, páratlan finomság. Baráti társaságunk gyakran jön össze egy-egy közös sütögetésre. Most is így történt. 5 féle káposzta főtt egyszerre a kemencében. Ki-ki a szája íze, a családi hagyomány, titkos összetevők szerint fűszerezte, készítette, szívét lelkét beletette. Karácsonyra tökéletes megoldás a kemencében sütni-főzni.  Én most nagymamám receptjét osztom meg veletek. Emlékezzünk a nagyikra, a remek receptekre, a kedves együtt töltött időkre....így karácsony felé....



Hozzávalók kb. 20 db töltelékhez:

1 közepes fej káposzta
1 kg savanyú káposzta
1 kg sertés dagadó és marhahús darálva vegyesen
50 dkg füstölt hús vagy füstölt húsos csont
kisebb darab szalonna bőr
15 dkg rizs vagy gersli
só, bors
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl paradicsomlé
zsír
pirospaprika







Elkészítés:

A káposztát  sós, forrásban lévő vízbe tesszük, leveleit kissé megabáljuk.
A töltelékhez a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, ha kihűlt a húshoz keverjük, fűszerezzük, majd belekeverjük a rizst is. Minden káposztalevélbe egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk. Az edényünk aljába, amiben a káposztát főzni fogjuk kisebb darab szalonna bőrt teszünk. Megszórjuk egy adag savanyú káposztával. Erre rakjuk szép sorban a töltelékeket. Közé tesszük a füstölt hús darabokat. A tetejét beborítjuk a maradék savanyú káposztával. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, ráöntjük a paradicsom levet is. Forró kemencében legalább 3 órán keresztül főzzük-sütjük. A A zsíron kevés liszttel és a pirospaprikával vékony rántást készítünk, ráöntjük a káposztára alaposan megforgatjuk a fazekat jobbra-balra(kavarni nem szabad) , hogy a rántás mindenhová eljusson. Még fél órát hagyjuk a kemencében így. 

A kemencében jó barátságban megfér egymás mellett a kenyér és a káposztás fazék. 
Próbáljátok ki az egyik  kenyér receptemet hozzá:
kenyér receptek




Megjegyzések

  1. Jaj, Babett, ezek a fotók - egyik szebb, mint a másik, nagyon hangulatosak! :) A gyerekekkel pont most beszéltük meg a karácsonyi menüt, a töltött káposzta idén sem maradhat el. :) Bár kemencében sütni nincs lehetőségem, pedig el tudom képzelni, hogy mennyire, mennyivel finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Nagyon kedves vagy :) Sütőben is szoktam sütni kemence híján :)

    VálaszTörlés
  3. Kedvenc ételem. Reggelire is tudom enni! Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Megkerdezhetem hany fokon rakod be a kemecebe es a fazekat be kell aztatni elotte?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi kemencénken nincs hőfokmérő. Három órát fűtjük. Vagy a kenyérsütés után tesszük be, vagy más ételekkel rögtön a felfűtés után. ha a kenyér után tesszük be akkor több idő kell a káposztának, mert hűvösebb a kemence, ha felfűtés után rögtön betesszük, akkor kevesebb idő kell neki. Én nem szoktam beáztatni a fazekat, viszont langyos vízzel öntöm fel és a kemence szájába teszem, ott nem olyan meleg így fokozatosan melegszik fel, és nem reped el.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések