2015. január 4., vasárnap

Rozmaringos- olajbogyós rózsa kenyér

A recept megjelent a Kifőztük januári számában


Hozzávalók:
50 dkg BL 80-as liszt
2,5-3 dl tej-víz keveréke(lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
Továbbá:
1 ág friss rozmaring
magozott olajbogyó tetszés szerinti mennyiségben
  

Tetejére: lenmag, szezámmag

Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. A dagasztás végén beledagasztjuk az apróra vágott magozott olajbogyót, az apróra vágott rozmaringot, és a zúzott fokhagymát. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.Feltekerjük, és felszeleteljük,mint a kakaós csigát. Egy hosszúkás formába rakjuk,letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 30 percig. Vízzel  lespricceljük, meghintjük a magokkal. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.

A kenyér Berghoff  edényben készült.

1 megjegyzés: