Zellerkrémleves


 Zellert mindig lehet a zöldségesnél kapni. Előfordul, hogy nincs a zöldje rajta, ilyenkor a fagyasztóba eltett zeller zöldet használom. Házi kenyér mindig akad itthon. Most magvas, zablisztes kenyeret sütöttem, abból használtam fel pár szeletet. A rozmaring igen jól bírja a hideget, még mindig szép zöld kint a kertben. Természetesen szárított zöld fűszert is használhatunk.

Hozzávalók a leveshez:
30 dkg zeller
1 csokor zeller zöld 
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
1 tojássárgája
só, bors ízlés szerint
1,5 liter csirke alaplé

Hozzávalók a kenyérkockához:
3 szelet kenyér
1 evőkanál vaj
rozmaring, csipet só


Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a zeller zöldet felaprítjuk. A vaj felén félig puhára pároljuk. Feleresztjük a húslével, puhára főzzük. A megmaradt vajból és a lisztből rántást készítünk,és a leveset berántjuk vele. Összeturmixoljuk, ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Forrásig hevítjük.
Amíg a leves fő , elkészítjük a kenyérkockákat. A szikkadt kenyeret apró kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük a serpenyőben, rádobjuk a kenyérkockákat ,megpirítjuk. A végén beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, és megszórjuk egy csipet sóval.

A levest forrón tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések