Burgonyás minikenyerek királybúzalisztből


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is

Az előző három bejegyzésemben a Spájzold be! Tudatos éléskamra jóvoltából a királybúzaliszttel ismerkedtem. Ebben a receptben már a tojás is szerepet kap. Olyan péksüteményt készítettem, amit másnap is kiválóan lehet csomagolni, tölteni szendvicsnek, vagy egy pohár tejjel, kakaóval elfogyasztani. A burgonyának és a rendkívül jó tulajdonságokkal bíró királybúzalisztnek köszönhetően napokig puhák, frissek maradnak ezek a mini kenyerek.


Hozzávalók 8 db-hoz
60 dkg Király búzaliszt
2 dkg friss élesztő
3 kávéskanál só
3 nagy evőkanál főtt, áttört burgonya vagy maradék -püré

3 evőkanál kukoricacsíra-olaj
2 dl tej
1 tojás
a kenéshez:
1 tojás
a szóráshoz:
fehér és fekete szezámmag
nagy szemű tengeri só






Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. A kimért langyos folyadékból ráöntünk keveset, az ujjunkkal lazán elkeverjük, betakarjuk kevés liszttel. 15 perc alatt az élesztős kovász szépen feljön. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva 20 percet kelesztjük, majd lazán átgyúrjuk, és ismét kelesztjük 40 percet. 8 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formálunk belőlük, majd ismét pihentetjük 10-20 percet. Ezalatt a sikérszálak szépen megnyúlnak, és nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával.
Mindegyik gombócot hosszúkásra, ovális alakúra formázzuk, ollóval bevagdaljuk, tojással lekenjük. Fehér, fekete szezámmaggal, nagy szemű tengeri sóval megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és hagyjuk 25 percig pihenni.

200 fokra előmelegített, gőzös sütőben barnára sütjük.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések